Ljudlöst försvinnande av lindrande vÄrd

Öppet brev till ansvariga chefer och styrande politiker för palliativ vĂ„rd i norra Region Kalmar lĂ€n.

Enheten för palliativ vÄrd i norra Region Kalmar lÀn existerar inte lÀngre, en utveckling som tog sjukvÄrdspersonalen pÄ sÀngen.

Enheten för palliativ vÄrd i norra Region Kalmar lÀn existerar inte lÀngre, en utveckling som tog sjukvÄrdspersonalen pÄ sÀngen.

Foto: Hannah McKay

Debatt2023-01-25 06:40
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Till vĂ„r bedrövelse har en vĂ€lbehövlig specialistvĂ„rd tillĂ„tits styras Ă„t sidan tills den inte lĂ€ngre alls finns, dessutom uppseendevĂ€ckande obemĂ€rkt – enheten för palliativ vĂ„rd i norra Region Kalmar lĂ€n existerar inte lĂ€ngre!

Sommaren 2022 var beskedet att viss verksamhet pausat med anledning av sjuksköterskebrist. SpecialistlÀkare inom palliativ medicin och vidareutbildade undersköterskor med ambition att fortsÀtta ge svÄrt lÄngvarigt sjuka mÀnniskor den lindrande vÄrd och stöd (som naturligtvis bör vara en rÀttighet oavsett bostadsort) tillsammans med oss andra viktiga samarbetsvÄrdsgrannar, förvÀntades tona ner sin betydelse och istÀllet ingÄ i andra verksamheter.

Kort tid dĂ€refter ryktades det om att de undersköterskor med fördjupad kunskap inom palliation tappat hopp och sökt sig till andra arbetsplatser – kvar fanns nu endast de tappra, framĂ„tstrĂ€vande, erfarna, kompetenta specialistlĂ€karna inom palliativ medicin och vĂ„rd, de som verkligen Ă€lskar sitt arbetsomrĂ„de och verkligen strĂ€var efter bĂ€sta möjliga för hela mĂ€nniskan i en svĂ„r sjukdomssituation, hela vĂ€gen tills behov inte lĂ€ngre finns, alla dygnets timmar. SĂ„dan professionell – och trygg – vĂ„rd krĂ€ver fungerande team och sjĂ€lvklart samarbetsvĂ„rdsgrannar, som vet att vĂ€rdera och vara del i den individanpassade vĂ„rdprocessen – det gör vi vid onkologiska dagvĂ„rden i VĂ€stervik, vilka vill fortsĂ€tta ge trygghet och möjlighet till lindring i allt det svĂ„ra, som svĂ„r sjukdom kan innebĂ€ra!

undefined
Enheten för palliativ vÄrd i norra Region Kalmar lÀn existerar inte lÀngre, en utveckling som tog sjukvÄrdspersonalen pÄ sÀngen.

ÄndĂ„ Ă„terstod till sist endast en form av konsultations-/rĂ„dgivningsstöd via remisshanteringsförfarande. Men sĂ„ en dag förra veckan var ett sĂ„dant remissvar ”enheten för palliativ medicin har upphört, vĂ€nligen omdirigerar remissen till patientens hĂ€lsocentral”. 

AlltsĂ„, hur kan det vara möjligt, sĂ„ dĂ€r helt apropĂ„, utan förhandsbesked och handlingsplan för ersĂ€ttande vĂ„rdprofession, inte ett ”pip” till oss i sammanhanget betydande vĂ„rdgrannar?

Med förtvivlan inser vi att norra Region Kalmar lÀn drabbats av enorm förlust, nÄgot vi aldrig borde vara med om!

Ansvariga enhetschefer och styrande politiker i norra Region Kalmar lĂ€n, vĂ€nligen redovisa era beslut samt hittills vidtagna och planerade Ă„tgĂ€rder, som pĂ„visar föresatsen att ge likvĂ€rdig vĂ„rd i hela Region Kalmar lĂ€n, som ger oss vĂ„rdgrannar och patienter tillbaka vĂ„r betydelsefulla resurs och som ger oss det vi behöver för att vilja ”hĂ„lla lĂ„gan uppe”. SĂ€kerstĂ€ll expertis och professionell individanpassad vĂ„rd i hela vĂ„rdprocessen samt rimliga personella arbetsmiljöförutsĂ€ttningar med skĂ€lig lön, och verka för att behĂ„lla personell kompetens och sĂ€ker vĂ„rd!