Dra inte ner pÄ folkbildning och vÀgen in i samhÀllet

I Kalmar lÀn har vi fyra folkhögskolor i Region Kalmars regi och en rörelsedriven folkhögskola som sedan lÀnge gjort ett otroligt jobb för att stötta mÀnniskor i deras strÀvan till en högre behörighet och kompetens.

Folkbildningen har en solklar roll i samhÀllet, skriver debattörerna som inför nÀsta Är vill vÀrna lÀnets folkhögskolor. Bilden Àr frÄn en demonstration utförd av elever och personal frÄn Gamleby folkhögskola tidigare i höst.

Folkbildningen har en solklar roll i samhÀllet, skriver debattörerna som inför nÀsta Är vill vÀrna lÀnets folkhögskolor. Bilden Àr frÄn en demonstration utförd av elever och personal frÄn Gamleby folkhögskola tidigare i höst.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2023-12-22 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vad som prÀglar en utbildning i folkhögskola Àr just förmÄgan att anpassa studiegÄngen efter den studerandes behov och intresse. Sedan lÀnge har ocksÄ vÄrt lÀn en tradition av folkbildning via vÄra mÄnga studieförbund som pÄ ett förtjÀnstfullt sÀtt bidragit till att öka kunskap, bildning samt delaktighet i samhÀllet. Mer Àn en miljon mÀnniskor deltar varje Är i folkhögskolornas och studieförbundens verksamheter.

Gemensamt för folkhögskola och studieförbund Ă€r att de finansieras av staten via statsbidrag. Sedan nuvarande Tidö-regering tilltrĂ€dde 2022 har emellertid folkbildningen kraftigt nedprioriterats. Snabbt efter tilltrĂ€de reducerades statsbidragen till folkbildningsrĂ„det med drygt 570 miljoner kronor. Pengar som annars skulle gĂ„tt till riktade stöd för yrkesutbildningar samt extraplatser pĂ„ folkhögskolor. 

Inför 2024 Ă„rs budget föreslĂ„r regeringen genom utbildningsministern extra Ă„rliga tillskott om 100 miljoner kronor till folkhögskolorna samtidigt som samma regering ytterligare skĂ€r ner 250 miljoner kronor för studieförbunden. Trots benĂ€mningen ”tillskott” innebĂ€r det i praktiken att nedskĂ€rningen fortsĂ€tter. Till exempel blir regeringens prioritering ett slag mot integrationen dĂ€r ”svenska frĂ„n dag ett” nu slopas helt. 

Att denna starkt konservativt prÀglade regering har en misstro mot folkbildningen förblir heller ingen hemlighet i och med att de i samma budget föreslÄr att riksdagen, istÀllet för folkbildningsrÄdet, ska besluta hur stor del av statsbidragen som ska gÄ till folkhögskolor respektive studieförbund. Detta kommer leda till en mindre fri och oberoende folkbildning och drar isÀr en idag sammanhÄllande funktion mellan studieförbund och folkhögskola.

Vi i Centerpartiet vÀrnar om lokal och regional utveckling och dÀr har folkbildningen en solklar roll. Vi Àr ocksÄ otroligt stolta över den fina tradition vi har av folkbildning i vÄrt lÀn. Vi vill stÀrka det kompetenshöjande och kulturella sÄvÀl som det demokratiska arbetet dÀr varje individ fÄr kraft att ta sig vidare och nÄ sin fulla potential. DÀrför kommer vi lÄngsiktigt att arbeta för att Äter stÀrka folkbildningen. Vi har inte rÄd att tappa nÄgon individ lÀngs med vÀgen.