Fullmäktige stort och smått

Västervik

 

Sitter i bänkraden på Västerviks Stadsteater- det är Kommunfullmäktige.

Lyssnar uppgivet på hur den samlade Västerviksalliansen  - vill ha mer och ofinansierade parkeringsplatser, Socialisterna motsätter sig dessutom de nationella beskattningarna på bensin och disel. 

Världen brinner, väldigt kraftiga klimatstörningar drabbar världen globalt, en majoritet av forskarkollektivet anser att dessa förändringar drivs av mänskliga aktiviteter och förbränningen av fossila ,aggressiva klimatgaser.

Som miljömänniska gråter själen till detta kortsiktiga och poppulistiska i att driva frågor som leder planeten i en destruktiv spiral likt "brända jordens taktik" , kortsigtigheten är förödande på flera plan.

 Vänsterpartiet tycker i ett inlägg att det borde vara "kommunens" sak att skaffa fram parkeringar till hyresgäster , inte minst för kommunala Bostadsbolaget .. och hänvisar till att det "endast är en halv parkering per lägenhet i snitt" och raljerar att man inte skall "straffas för att bo i stan" på det sättet.

Min replik- Marianne vi kvinnor sägs föda 1.5 barn - jag har inte sett några halva barn - statistik kan ge roliga effekter..

Det är alltid fastighetsägaren som vid nyproduktion har att tillse gemensamhetsutrymmen så som tvättstugor, sophantering , och eventuella parkeringar. Parkeringar är inget lagkrav men praxis är 0.7 platser / lgh..

VÄLJER man att bo i staden följer också konsekvenser så som att betala för pplatser , det är en effekt av dyra förtätade ytor. Precis som jag har valt att bo på landet , med konsekvens att pendla och betala vid Patomater de gånger jag besöker staden.

I större städer är priserna uppe på 1200- 3000kr / månad för parkeringar centrumnära. 

Så igen det är inte synd om - det är en konsekvens av hur vi väljer att bo ..

 

Ett lästips är boken av  tidigare klimatstrategen tillika Meterologen Per Holmgren 

(Numera MPS EU kandidat) :  "Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt "

Det kommer aldrig vara för sent för att göra så mycket som möjligt för att undvika framtida klimatförändringar och andra miljöhot mot vårt samhälle. Det finns dessutom så mycket vi kan göra redan nu – inte minst här i Sverige. Finns det något annat land i världen som har bättre förutsättningar? Vilka utmaningar har vi framför oss och vad vi behöver göra för att ställa om samhället i en hållbar riktning? Och inte minst: Varför gör vi inte det som vi egentligen vet att vi borde göra? Det här är en bok för dig som vill lära dig mer om hur de stora globala utmaningarna hänger ihop, och dessutom få fler argument för varför vi behöver göra så mycket som möjligt.

 

Läs mer inför EUvalet här : Gröna EU-kandidater 2019

Eukandidater MP

 

 

 

 

 

Slutspurt på bloggen

Lofta 2020 

-NYtt årtionde med nya utmaningar.

Vi får väl börja med att slutspurta på VTbloggen , då vi just fått veta att den här formen av externa bloggare kommer upphöra efter siste februari.

Och vad kan väl passa bättre än att uppmana till namninsamling mot det vansinniga regionala-flygplatsköpet i söder, 80miljoner skattepengar och där till löpande underskottsverksamhet framöver.

Sen kan man diskutera om det är ens lagligt att man hjälper Kalmarkommun genom köp av 50% aktier med allas våra skattemedel ...detta för att Kalmarborna ska kunna charterflyga på semester??? Eller att de ca 150dagspendlarna till Stockholm skall få länets enskilt största resebidrag ???

Att kommunalrådet Johan Persson i samma veva går ut och säljer in en ny dagslinje till Frankfurt är direkt oansvarigt och provocerande, dessutom när den linjen skall mellanlanda i Ronneby enligt initierade källor ???

Vips tuggar Kalmarkommun i sig 10% av sin CO2 budget på en flyglinje som man vill satsa på  och resenärerna då tja  80% lär va turism , det eventuella näringsliv som vill och anser flyget i Kalmar vara av nödvändighet lyser med sin frånvaro gällande medfinansiering -SKANDAL !!

Med detta samtidigt då regionens länstrafik knappast är klar med hemläxan att ge länet och då Norra länet drägliga rubusta tåg och bussavgångar som möter studie och arbetspendling till grannlänet Linköping/Norrköping.

För 80miljoner samt det årliga underskotrsbidraget på ca 7miljoner som landar i Kalmarkassan skulle våra ungdomar få både länskort och årskort inom länet och över länsgränserna. (Dagspendlare till Linköping måste nämligen ha två kort , dyraste transportkm i regionen) 

Så vill du nu som länsbo göra skillnad så det minsta du kan göra är att skriva på listan MOT regionens inköp i Kalmarflygplats , i början av februari ligger frågan på bordet i styrelse och regionfullmäktige .

Länk till namninsamling hittar du här: 

Hälsar en arg och väldigt förbannad Flygprotest 

 

November

Lofta Nu biter rimfrosten i gryningsljuset, vackert är det och kallt. Man blir lika överraskad varje år, som om man förträngt att det kommer vinter . 

Förutom allt detta med att få in utemöbler, verktyg och krukväxter är det ju att få ut fågelbordet.

Själv blev jag påmind när en flock talgoxar formligen massakrerade stopp ingen i dynan på balkongen. Det är kattens relaxplats som nu är ett minne blott .

Nåväl fick ladda upp medt talgbollar och solrosfrö , gissa om det är populärt! 

Hönsen har dock fått hålla sig i  sin skyddade utegård, räv och duvhök har plockat ur flocken i år.. Livet på landet i med och motgång liksom ;) 

Nåväl annars laddar vi för att Ii kommunpolitiken sträva att bli den kommun i länet som faktiskt leder i hållbarhet Allt från klimatanpassning till att bli fossilbränslefria till 2030. 

Och som privatperson kan man bli vardagshjälte, genom att tex byta till LED lampor , källsortera, borsta tänder utan rinnande vatten man sparar mängder per person och år utan uppoffringar bara helt enkelt ändrade rutiner och beteenden.

Vatten vårt viktiga livsmedel , den 6/11 Kl 18 på  Gamleby Fritidsgård  vi t(MP)ett  öppet möte om vatten med Ruben Öberg VAchef , allt som är värt att veta och avrundas med ett plats besök på VAverket i Gamleby. Välkomna!! 

Höstterminen startar

Lofta / Västervik Augusti med sin fullmåne blickar från en stjärnkalr himmel- luften är sval och fuktig- vi ställer om för höst och hösttermin.

Många förväntningar både för barn och vuxna, skolstart och jobbstart om vartannat.

Sommaren har nog berikat de flesta i år, värme sol och bad  och inte så där extremt torrt som i fjol- vilket är tacksamt för alla inom gröna näringar. 

Själv hade jag i veckan just nöjet att starta upp med inspirerande Filmdagar i Trollhättan med Folketshus och Parker  som vi samarbetar med via Live på Bio och Kultur på Duk föreningen. Kultur berikar in i själ och hjärta  med skratt gråt och ilska  - alla palörer av känslor i både drama, dokumentärer och ren fantasy.

Jag såg " Hasse och tage - en kärlekshistoria " om vänskap på ett plan som berör  både glädje och sorg hos två personligheter som använde humor som vapen i samhällsdebatten.  Äppelkriget var min första " Hasse och Tage upplevelse - den filmen har nu restaurerats  och lika aktuell i dag som när den kom. Visste Ni att Evert Taube fick uppdraget att göra ledmotivet som resulterade i den fantastiska  låten " Änglamark " - lätt en  ny nationalhymn som kom att bli Taubes sista verk. 

"kalla den Änglamarken eller Himla jorden om du vill - jorden vi ärvde  och lunden den gröna "  så fin...

 

Temat var rymnden - mkt utvecklas i just Trollhätten på detta tema , och visst är det en hyllning till 1969 och den första månlandningen- historiskt . 50 år sedan och många med min generation  kan reflektera på det- vi den ironiska generationen som vi kallas.   Vi som envisas med att skriva ut papper att notera  och kludda på trots datorer ...och filarkiv i digital form.

 

 

 

På Måndag är det uppstart för politiken - ett extra kommunfullmäktige på tema budget - så går det när det återremissas. 

Konstaterar att vi har ett oppositionsråd son faktiskt inte  levt upp till rollen att samverka för kommunens bästa - och jag är allt lite besviken där måste jag ge uttryck för. Kommunepolitiken är en arena att faktiskt göra verkstad i drift och verksamhet - tjäbblet och politiska poäng som kostar skattekollektivet dyrt borde man hålla sig ifrån.

 

Det glunkas om att allt skall upphandlas av externa parter och att våra egna bolag inte skall få lämna offerter - till vilken nytta ?? Marknaden ?? Och till vilket pris  ?? Moderaterna i stockholm drev igenom världens dyraste sjukhusbygge med "OPS" finansiering till katastrofresultat men vem är personligt skyldig och vad blir konsekvensen ??  Mindre vård till dyrare pengar och funktion som är  tjaaa sådär om man får tro brukare och medarbetare.

Visste Ni att våra kommunala bolag VME och Bostadsbolaget är beställarbolag - dvs man köper varor och tjänster över HELA VÄSTEWRVIKS KOMMUN för  närmare miljardbelopp- dvs skapar jobb och kapital i lokala näringslivet .. 

I offentliga upphandlingar blir det allt för ofta multinationella storbolag som konkurrerar ut de mindre företagen  genom prisdumpning och sen monopolpriser - till gagn för ingen och mycket kostnadsdrivande..

 

Klart att moderaterna vet detta  men väljer att inte tala om det .. skamligt tycker jag för i slutändan är det skattekronan som vi alla bidrar med som drabbas och med det vårt uppdrag kring skola vård omsorg , VA och bostäder - så fundera på agendan innan  man tror på upphandling som nån välgörare rent generellt...

 

Vatten KRANMÄRKT för kommunkoncernen - nu är det dags att göra verkstad och faktiskt nyttja dagsfärskt kvalitetsvatten från kran istället för buteljerat flaskvatten som transporterats och bidrar till plastberget- hör mer om detta på måndagens KF .

 

Höst är vackert  !

 

 

Reflektion och Eu-val

Lofta

1970 var medelårs inkomsten för en arbetare 22 700kr/år

2018 var den 290 000kr/år

1970 fick lantbruket fortfarande använda DDT, Sverige hade kärnvapenprogram i hemlighet och vi trodde att kärnkraftens radioaktiva avfall kunde dumpas i myrar.. vi hade höga skorstenar och långa rör för att bli av med giftig rök o förorenat vatten .. vi eldade sopor i galler häckar och vi ungar fick bada i brandskum när vi besökte brandkåren ..just det bensinen kostade 1kr litern då..

Känns som vi kan bättre 2019 när landsbygden blir vinnare drivmedelsomställning! 
När vår tids guld är en gödselbrunn som blir biogas som ,förädlas till drivmedel. 
Det skapar nya gra jobb lokalt och ökar förädlingsvärdet °ökar BYNP" ..dessutom minskad övergödning då rötslamet blir lättare för växande gröda att ta upp och reducerar metanutsläppen...

17kr liter i perspektiv där vi idag vet att planeten inte tål mer klimatdrivande utsläpp och just det "det blir ingen business på en död planet".. Runt om i landet pågår kostsamma saneringar för tidigare ovett och dumpningar, bla har vi hormonstörande ämnen i vatten och i kroppen bla Pefos från brandskum och DDT och dioxiner och Polymer osv..

Men med lagar vetenskap och kunskap pågår arbetet att förebygga sanera och fasa ut farliga ämnen .. frågor på det eller ser vi ett DDT uppror i antågande !?

Eu - valet handlar väldigt mycket om ett vägval, förnekelsen av att fossiladrivmedel, kemikalier och diverse konsumtion faktiskt stör ekosystemen och folkhälsan  eller att välja en kunskapsbaserad utveckling som långsiktigt värnar  människor och miljö - där alla ska med även landsbygden !

 

Namn: Akko Karlsson Bor: Lofta Intressen: Trädgården Akko Karlsson, Miljöpartist och landsbygdsbo i Lofta med hjärta för livet på landet och landsbygdsfrågor gröna näringar, jakt och vattenfrågor och energi. Är passionerad trädgårdsodlare som även har lite bin och höns, gillar huspyssel och snickrar en hel del när jag inte är ute i skog och mark.


Livet måste funka i vardagen. Solceller och bergvärme funkar för mej. Miljöpatiets kommunlista i valet 2018 gav oss två mandat i KF och är personligen med i det politiska styret (SCMP) samt 1e vice i Miljö och Bygvnadsnämnden.  Jobbar i övrigt på Västerviks Bostadsbolag som hållbarhetscoach, efter inhoppet som verksamhetschef på Teater och Konferens -Kultur berikar!


Har tidigare mandatperioder 2007-20018, haft uppdrag som vice ordförande i Regionförbundet Kalmar län med ansvar Miljö och Östersjöfrågor, Nationellt i Södra Vattendelegationen och i Södra Östersjöprogrammet . Landstingsfiullmäktige samt på hemmaplan 1e vice ordf. i Miljö- och Byggnadsnämnden samt styrelsen för Västerviks Miljö och Energi.

Bloggar

Sport

Politikerbloggar