Ni vet hur livet kan köra ihop sig. Ungarna är sjuka, jobbet rullar på och man hänger inte med, pengarna och kraften är nästan slut och det är grått och trist utomhus. Nyheterna är fyllda av elände från världens alla hörn, folk gnäller i fikarummet och chefen är surare än vanligt. Vardagen är tung ibland. Men där i den våta dimman, bakom de avgasgråa snöhögarna gömmer sig vardagens hjältar. Och nu är det dags att hitta dem!

När jag tänker på begreppet ”vardagshjälte” så tänker jag på framförallt två av mina vänner. Malin och Caroline. Jag minns särskilt en period för några år sedan när vardagen var sådär plågande blytung för mig och min familj. Det kändes som allt gick emot oss. Och det hade pågått en tid. Sjukdomar, sömnbrist och massa annat elände. Caroline backade upp hela tiden och stod där stadigt vid min sida. Hon tog flera tunga jobbpass åt mig så att jag fick vila.

En dag när jag och min fru hade sjunkit ner på varsin stol i vardagsrummet för att samla kraft inför matlagningen plingade det plötsligt på dörren. Det var en matleverans från Malin. Hon hade förstått att vi hade det kämpigt och beställt färdiglagad mat till oss som räckte både till middag och till lunch dagen efter. Det var så otroligt fint. Under den här perioden var de båda hjältar i vår tunga vardag. Och jag är knappast ensam om att ha fått hjälp av dessa superhjältekvinnor. De sitter barnvakt åt folk, de skänker pengar, de hjälper folk att flytta och de finns alltid tillgängliga för de som behöver prata ut. De har hjälpsamhet och omtanke inbyggt i sina DNA-stegar.

Jag tycker det är viktigt att vi uppmärksammar hjältarna som finns i vår vardag. Det har de förtjänat. Och i denna soppa av näthat, otrygghetsdebatter, politiska strider, svajande börser och global uppvärmning så behöver vi få höra och inspireras av dessa människor och deras krafter. Så lyft blicken från dina egna skor och se dig omkring. Vilka hjältar finns i din vardag? ”Hjälte” kan innefatta så mycket. Känner du någon som räddade en katt från ett träd? Eller någon som stoppade en brand? Eller någon som bara alltid står där vid din sida när du har det tufft? Stort som smått. Hör av dig till oss så ser vi till att de får den uppmärksamhet som de förtjänar. Ni kan skicka in era tips på tipsa@vt.se eller ring på 0490-66620.