Låt inte flygkonkurser drabba resenären

Det är dags att ändra lagen, flygbolag borde erbjuda samma resenärsskydd som resebyråer och researrangörer, skriver Anna Lennhammer på resebranschföreningen SRF.

Sedan 2011 har 52 flygbolag i Europa gått i konkurs. Nu är det dags för flygbolagen att erbjuda bättre resenärsskydd, menar skribenten.

Sedan 2011 har 52 flygbolag i Europa gått i konkurs. Nu är det dags för flygbolagen att erbjuda bättre resenärsskydd, menar skribenten.

Foto: Terje Pedersen/TT

Debatt2019-09-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Boende i Kalmar län betalar i snitt 14 000 kronor varje gång de reser utomlands. De som plockat ihop sin egen resa riskerar dock att förlora sina pengar om flygbolaget går i konkurs.

Konkurrensen på den europeiska flygmarknaden är stenhård. Det senaste beviset är Frankrikes näst största flygbolag, Aigle Azur, som hamnade på obestånd i början av september. Tyvärr var det inte någon engångsföreteelse. Sedan 2011 har 52 flygbolag i Europa gått i konkurs. Det motsvarar en konkurs varannan månad.

Resenärer drabbas hårt vid flygkonkurser. En familj som köpt en resa direkt av ett konkursat flygbolag riskerar att inte komma iväg på den semester de kanske sparat till i flera år. Dessutom riskerar de att inte få tillbaka sina pengar, eftersom flygbolag inte är skyldiga att ställa någon resegaranti som säkerhet vid konkurs. De vanligaste reseförsäkringarna innefattar inte heller något skydd vid konkurser.

För resebyråer och researrangörer som säljer paketresor, där till exempel både resa och boende ingår, gäller andra regler. De måste ställa en resegaranti som ger resenären pengarna tillbaka om de skulle hamna på obestånd. Om ett flygbolag som ingår i en paketresa går i konkurs måste researrangören betala tillbaka pengarna för resan eller, om möjligt, hjälpa till att boka om resan utan kostnad. Det innebär en trygghet för resenären.

Att resa minskar avståndet mellan människor och vi svenskar älskar att resa utomlands. Enligt Tillväxtverkets rapport Svenskars resande gör vi varje år drygt 23 miljoner utlandsresor. För Kalmar län motsvarar det 550 000 resor. I snitt kostade varje resa knappt 14 000 kronor per person.

SRF verkar för hög kvalitet och rättvisa villkor i resebranschen. Vi anser att det är orimligt att olika regler gäller för olika typer av reseföretag. Vi uppmanar därför justitieminister Morgan Johansson att arbeta för en lagändring så att flygbolag och även andra transportörer erbjuder lika starkt resenärsskydd som resebyråer och researrangörer.

Resenären ska inte behöva drabbas av en inställd semesterresa och förlora pengar på grund av olika regler för olika typer av reseföretag.