Ett mål i powerplay på tio matcher. Eller om ni så vill, ett mål på 27 försök och en utdelningsprocent på 3,70% med en man mer på banan. Det var minst sagt mindre smickrande siffror VIK gick in med till hemmamatchen mot Björklöven. Men mot Umeålaget skulle det äntligen lossna, både i målväg och i själva spelet.

– Otroligt skönt att få spelet i powerplay att lossna. Överlag gör vi en kanonmatch både framåt och bakåt, så det kändes skönt att få alla bitar på plats samtidigt, menade tränaren Roger Forsberg efter 2–0-segern.

Redan efter drygt två minuters spel fick VIK första chansen i numerärt överläge och även om det inte skulle bli mål där var det ett spel som lovade gott. Bästa chansen fick Oskar Svanlund som bara stoppades av en stor räddning av gästernas duktiga målvakt Adam Werner.

Artikelbild

Och målet skulle mycket riktigt komma några minuter senare när Oscar Drugge förvaltade Kim Karlssons klantiga trippingutvisning på bästa sätt - redan efter fem sekunder.

– Det var på en tekningsvariant som vi kör lite då och då. Alltid lite extra skönt när sådant går hem såklart, sa Oscar Drugge efter säsongens första fullträff.

I den andra perioden hände inte särskilt mycket bortsett från när VIK fick ett mål korrekt bortdömt för spel med handen. Björklöven hade få anfall och skotten, 9–4 i VIK-favör, summerade det hela ganska bra.

Under matchens sista 20 minuter kom dock Björklöven in i matchen ordentligt och ett tag kändes det som att det var hela Umeå mot Jonas Fransson när Västervik drog på sig ett par utvisningar i följd och blev tillbakapressade i egen zon.

Artikelbild

– De hade något läge där målet nästan var vidöppet och de på något sätt lyckades missa. Annars gör vi det bra och Fransson var helt suverän även om han fick riktigt bra hjälp från backarna idag, säger Roger Forsberg.

Det ska även sägas att VIK inte alls saknade chanser på slutet. Bland annat missade Christopher Fish ett rent friläge i boxplay som definitivt kunde avgjort matchen.

Artikelbild

Nu blev det istället spännande ända in och det var först när samma Christopher Fish gjorde 2–0 med dryga minuten kvar som VIK kunde fira. Målet var ett riktigt klassmål där Blomberg hittade Fish som kyligt fintade av målvakten och lade in pucken i just det, powerplay.

Segern betydde VIK:s fjärde hemmavinst av fem möjliga och efter ordinarie tid har fortfarande inget bortalag åkt hem med tre poäng.

– Nu gäller det bara att börja göra samma sak på bortaplan, avslutade Forsberg nöjt.