ALV om brytpunkten för öppning: "Ganska lÄngt fram"

Astrid Lindgrens VÀrld i Vimmerby sonderar möjligheterna att kunna öppna parken i begrÀnsad omfattning.

Montage.

Montage.

Foto: Olof Carlson/Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2020-05-01 18:00

– Vi stĂ€nger inga dörrar till att öppna under annorlunda former Ă€n vad vi Ă€r vana vid, men det förutsĂ€tter att det Ă€r i linje med FolkhĂ€lsomyndighetens restriktioner, sĂ€ger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens VĂ€rld.

Förra veckan redovisade nöjesparken Liseberg ett koncept för att visa hur parken skulle kunna öppna utan att riskera trÀngsel och smittspridning. Det handlar om att arrangören tar ansvar med ett begrÀnsat antal besökare, bara tillÄter besökare med förköpt entré och genom olika ÄtgÀrder som regelbunden handsprit inne i parken. Konceptet har tagits fram tillsammans med branschorganisationen dÀr ocksÄ Astrid Lindgrens VÀrld ingÄr.

Även Astrid Lindgrens VĂ€rld jobbar med att hitta andra former och nivĂ„er för hur man ska kunna öppna parken pĂ„ ett annat sĂ€tt Ă€n det vi Ă€r vana vid.

– Vi tittar bland annat pĂ„ hur mĂ„nga besökare vi max kan ta emot pĂ„ en dag och Ă€ndĂ„ undvika trĂ€ngsel, sĂ€ger Jocke Johansson.

Grundbulten Àr naturligtvis teatern.

– Det Ă€r kĂ€rnan i upplevelsen för besökarna sĂ„ det Ă€r ingenting vi tittar pĂ„ att ta bort. Vi har fyra ganska stora scener med stora gradĂ€nger dĂ€r man kan tĂ€nka sig att ett antal hundra besökare kan sitta utan att sitta för nĂ€ra varandra, sĂ€ger han.

Besöksantalet varierar ordentligt i parken över sĂ€songen. Enligt Jocke Johansson rör det sig mellan 4 000 och 8 000 per dag under juni, juli och augusti och nĂ„gonstans runt 400-700 pĂ„ vardagar i maj. 

Han vill inte peka ut nÄgon mer konkret nivÄ för tillÄtna folksamlingar dÀr ledningen kan tÀnka sig att öppna parken. Men kÀnslan att kunna öppna Àr fortfarande stark.

– Jag Ă€r den sanna optimisten och tror att det hinner hĂ€nda en hel del med restriktionerna pĂ„ ett par mĂ„nader. Danmark har börjat att lĂ€tta och tillĂ„ter nu 500 personer, sĂ€ger han.

Ser du nÄgon möjlighet att ni kan öppna under maj?

– Inte som det ser ut nu, men man ska aldrig sĂ€ga aldrig, inget Ă€r mer osĂ€kert Ă€n det Ă€r just nu.

Hur tÀnker ni kring en brytpunkt nÀr ni kÀnner att det inte Àr lönt att öppna alls den hÀr sÀsongen?

– Vi tittar förstĂ„s i ett sĂ„nt perspektiv ocksĂ„ utifrĂ„n olika scenarior och alternativ. Mycket handlar om ekonomi och riskbedömning, men en sĂ„n eventuell brytpunkt ligger Ă€n sĂ„ lĂ€nge ganska lĂ„ngt fram.

Hur lÄngt fram?

– Den ligger inte i maj och inte under första delen av juni heller, utan nĂ„gonstans lĂ€ngre fram under sommaren.

Jocke Johansso, vd för Astrid Lindgrens VÀrld, Àr optimistisk och hoppas att sagoparken kan öppna - om inte annat i begrÀnsad omfattning utan att et blir trÀngsel.
Jocke Johansso, vd för Astrid Lindgrens VÀrld, Àr optimistisk och hoppas att sagoparken kan öppna - om inte annat i begrÀnsad omfattning utan att et blir trÀngsel.
Karta: Astrid Lindgrens VĂ€rld
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!