Varför sÀtter ni kÀppar i hjulet för landsbygden?

Om frĂ„gan om pedagogisk verksamhet inte ens Ă€r en ekonomisk frĂ„ga – dĂ„ kĂ€nns det uppriktigt som att kommunfullmĂ€ktige inte har nĂ„got bĂ€ttre för sig Ă€n att sĂ€tta kĂ€ppar i hjulet för oss pĂ„ landsbygden.

Ukna förskola mÄste rÀddas, för bÄde samhÀllets, barnens, förÀldrarnas och miljöns skull, anser skribenterna.

Ukna förskola mÄste rÀddas, för bÄde samhÀllets, barnens, förÀldrarnas och miljöns skull, anser skribenterna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

InsÀndare2024-02-25 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varför kan det inte fÄ vara en sjÀlvklarhet att alla barn i kommunen fÄr fortsÀtta gÄ pÄ pedagogisk verksamhet dÀr dom kÀnner sig trygga, dÀr dom trivs och dÀr dom sjÀlv vÀljer att vara? Nu behöver vi Äterigen kÀmpa för att ha kvar barnomsorgen i Ukna.

För det första har det visat sig att det inte finns nĂ„gon ekonomisk vinning i att flytta den pedagogiska verksamheten frĂ„n Ukna idag. Bussar för skolbarnen gĂ„r redan, och kommer fortsĂ€tta att gĂ„. Personal och lokaler finns och kommer behövas i den fortsatta förskoleverksamheten.  Senaste tiden har det bĂ„de kommit in behöriga pedagoger och fler barn till förskolan. Ska vi dĂ„ inte ta tillvara pĂ„ det och fördela barnen dĂ€r resurserna finns? SĂ„ stĂ€llet för att slĂ„ undan benen för den fortsatta förskoleverksamheten kan ni vĂ€l istĂ€llet försöka att gynna den?

För det andra kostar det bĂ„de tid och pengar för de drabbade familjerna. MiljöpĂ„verkan i mĂ„nga av vĂ„ra dagliga resor mer Ă€n dubblas. Allra hĂ„rdast drabbas de familjer vars syskon delas och hamnar pĂ„ olika stĂ€llen. DĂ€r det helt plötsligt mĂ„ste Ă„kas till olika stĂ€llen för att lĂ€mnas och hĂ€mtas. Dubbla tider som ska passas. Det drabbar allas möjligheter att fĂ„ hanterbara dagar, ingen vill lĂ€gga mer tid eller pengar pĂ„ resor och pendling. Att de familjer som inte redan passerar den tilltĂ€nkta pedagogiska verksamheten ska behöva lĂ€gga 6 mil och över en timme extra varje dag i bilen Ă€r orimligt.    

För vÄra barns del skulle nedlÀggningen av den pedagogiska verksamheten i anslutning till förskoleverksamheten innebÀra lÀngre dagar, bÄde för vÄra barn pÄ förskola och pÄ pedagogisk verksamhet, över en timme dagligen. Med detta pÄverkas Àven vÄra skolbarns möjligheter att orka med skoldagarna och de tappar dagligen en timmes möjlighet till vila och möjlighet att slappna av i sin hemmiljö.

För det tredje och sista, HELA KOMMUNEN HAR RÄTT ATT LEVA. Alla vĂ„ra barn i kommunen ska ha rĂ€tt till en drĂ€glig vardag oavsett om de bor i tĂ€tort eller som i detta fall landsbygden. Att landsbygden ges möjligheten att leva Ă€r nĂ„got som pĂ„ sikt gynnar hela kommunen, företagandet i kommunen och i förlĂ€ngningen Ă€ven hela den svenska beredskapen. Vi alla Ă€r eller kommer i framtiden att vara beroende av att vi har en fungerande landsbygd med lantbruk, företag och mĂ€nniskor som vĂ€ljer att bo hĂ€r. Oavsett om det handlar om havregryn till frukostgröten, mjölk till niokaffet, virke till er nya trall eller en servicepunkt dĂ€r ni kan handla mjölk nĂ€r ni besöker sommarstugan.

Vi vill ge vĂ„ra barn den möjligheten att vĂ€xa upp i en fantastisk miljö och ge vĂ„r fantastiska landsbygd i kommunen en möjlighet att leva Ă€ven framĂ„t, men dĂ„ mĂ„ste vĂ„ra barn fĂ„ samma möjlighet till omsorg som i tĂ€torterna. Med de tongĂ„ngar som rĂ„der idag minskar bĂ„de lusten och möjligheterna att hela kommunen ska fĂ„ leva för varje landsbygdsfientligt beslut som tas i kommunfullmĂ€ktige. 

Vi Ă€r mĂ„nga pĂ„ landsbygden runt om i kommunen som hoppas att ni tar rĂ€tt beslut i kommunfullmĂ€ktige och ger oss pĂ„ landsbygden en chans att fortsĂ€tta vĂ„r vardag utan lĂ€ngre dagar, mer pendling och mindre familjeliv. Ge oss samma möjligheter som resten av kommunen. 

LÄt den pedagogiska verksamheten i Ukna finnas kvar. För barnens, landsbygdens, familjernas och miljöns skull.