Öppet hamnområde – mer turistmagnet än betongklump

Att göra hamnen i Gamleby till en öppen plats vore en mer realistisk turistmagnet än att göra silon till konst, menar insändarskribenten.

"Visst skulle en, av professionella graffitikonstnärer förskönad betongklump, uppskattas av många, men min gissning är att betydligt flera (framför allt Gamlebybor) skulle älska att få förnyad tillgång till hamnområdet", tror insändarskribenten.

"Visst skulle en, av professionella graffitikonstnärer förskönad betongklump, uppskattas av många, men min gissning är att betydligt flera (framför allt Gamlebybor) skulle älska att få förnyad tillgång till hamnområdet", tror insändarskribenten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2022-02-01 06:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste Björn Jurells vision (VT 28/1–22) om att förvandla Gamlebys silo till turistmagnet via förvandling till klättervägg, konstgalleri med mera. Han hänvisar till faktumet att man i USA och Australien börjar få upp ögonen för gamla silos och förvandlat dem till enorma turistmagneter. Säkert sant, men vägen dit känns ganska lång om man betänker att Gamlebys silo vilar på en, av experter, utdömd bit underminerad mark. Sedan länge avstängd för allmänheten. 

Visst skulle en, av professionella graffitikonstnärer förskönad betongklump, uppskattas av många, men min gissning är att betydligt flera (framför allt Gamlebybor) skulle älska att få förnyad tillgång till hamnområdet. Få möjlighet att promenera sjönära igen. Med ganska små medel kan vi få ett oavbrutet promenadstråk från det fint renoverade Holms varv till Hammarsbadet utmed Gamlebyviken. En lokal entreprenör har planer på att anlägga en ställplats för besökande husbilar, ungefär mitt mellan hamnen och Hammarsbadet.

Husbilsturismen har växt enormt de senaste åren, vilket Gamleby fått ta del av. Här gissar jag också att besöksnäringen skulle må gott av ett öppet hamnområde som blir en naturlig väg till och från det unika trekantiga torg som redan idag är välkänt och välbesökt från när och fjärran. Får jag fantisera lite så ser jag framför mig hur lokala handlare startat sommarcafé med färska frukostfrallor, försäljning av färsk fisk med mera i hamnen. Det anläggs flera möjligheter att lägga till med båten vid Gamlebyåns utlopp, där man sedan snabbt tar sig upp i byn för att handla. 

Kanske en lite modest vision i jämförelse med en trettio meter hög konstutställning med tillhörande klättervägg men, i min värld en mera realistisk och härlig utveckling av Gamleby. Men, och nu gissar jag igen, troligen kommer fler verksamheter att gynnas av att hamnen befrias från sitt hiskeliga betongmonument över en svunnen tid. 

”Turistmagneten” kommer i stället vara att hamnen förvandlas till en öppen, fantastiskt vacker plats där Gamlebybor och turister möts.