Många kommer överväga om de vill fortsätta vara trogna VT

Västerviks-Tidningens papperstidning.

Västerviks-Tidningens papperstidning.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2024-04-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag flyttade till Västervik 2010 tecknade jag abonnemang på Västerviks-Tidningen. Under alla dessa år har tidningen regelbundet kommit i min brevlåda och endast uteblivit en (!) gång. 

Sedan någon månad tillbaka uteblir dock tidningen tre dagar per vecka. Inför påskhelgen skrev tidningens chefredaktör "lugn bara lugn", tidningen skulle komma även på de röda dagarna (långfredag och annandag påsk). Nu uteblev den en hel vecka. 

Chefredaktören verkar utgå ifrån att alla läsare har tillgång till den teknik som krävs för att "alla som vill" skulle kunna ta del av tidningen även dessa dagar. Vilket förakt för alla oss trogna prenumeranter som av olika skäl inte innehar nödvändig utrustning för att kunna ta del av den tidning som de betalat sin prenumeration för! Vi måste även investera i, och betala abonnemang för datautrustning för att kunna ta del av nyheter och övrig information. 

Förmodligen kommer många prenumeranter att noggrant överväga om de vill och kan fortsätta vara trogna VT när nästa premie-avi landar i brevlådan. 

En grupp läsare genom Tommy Rosenlind

undefined
Olov Trysberg, chefredaktör för Västerviks-Tidningen.

Svar från Olov Trysberg, chefredaktör och ansvarig utgivare VT:

Hej Tommy, och tack för att du hör av dig. Tack för ditt engagemang. Jag har full förståelse för att vår förändring skapar besvikelse hos en del prenumeranter, men samtidigt är det ett val vi gör just för att papperstidningen ändå ska kunna leva kvar längre. Distributionskostnaderna har stigit så mycket att de annars skulle äta upp våra möjligheter att skapa viktig och engagerande journalistik. Och utan pengar till journalistiken så har vi inget att fylla vår dygnet runt-uppdaterade sajt eller för den delen papperstidningen med.

Du har rätt i att alla inte har tillgång till tekniken, men enligt Internetstiftelsen så hade 85 procent av landets pensionärer tillgång till internet 2023. En siffra som bara stiger.

Att dela ut tidningen varannan dag är hursomhelst en kompromiss som vi tror på, istället för att i högre grad än idag helt sluta distribuera till personer på olika delar av landsbygden. Vi gläds också åt att många efter förändringen hört av sig och uppskattar att tidningen är mycket tjockare idag. Återkom gärna om du har fler frågor.

Olov Trysberg