Barnen och förÀldrarna har inte förtjÀnat oron

Svar pÄ Andreas Billtorps debattartikel "Spekulationer och felaktigheter i budgetdiskussionen" den 5 december.

De nedlagda landsbygdsskolorna rÀddades och barnen slipper Äka lÄngt för att komma till skolan. Men skribenten anklagar barn- och utbildningsnÀmndens ordförande Andreas Billtorp (M) för att i onödan ha spridit en oro bland barn och förÀldrar, som kunde ha undvikits.

De nedlagda landsbygdsskolorna rÀddades och barnen slipper Äka lÄngt för att komma till skolan. Men skribenten anklagar barn- och utbildningsnÀmndens ordförande Andreas Billtorp (M) för att i onödan ha spridit en oro bland barn och förÀldrar, som kunde ha undvikits.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Debatt2023-12-09 05:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

LĂ€ser i VT att barn- och utbildningsnĂ€mnden i VĂ€sterviks ordförande Andreas Billtorp (M) tycker sig ha gjort ett alldeles strĂ„lande jobb denna höst i sin roll som högste ansvarige politiker för vĂ„ra skolor i VĂ€sterviks kommun. Den majoritet som han representerar ska tydligen alltid ha kommunens barn i fokus, trots ett anstrĂ€ngt ekonomiskt lĂ€ge. Ett lĂ€ge som inte varit lika anstrĂ€ngt om den M-ledda regeringen valt att satsa pĂ„ skolorna i stĂ€llet för att sĂ€nka skatterna för de rikaste, vilket dock inte Billtorp kan hĂ„llas ansvarig för. 

Vad han dock kan hĂ„llas ansvarig för Ă€r den oro han har spridit bland barn och förĂ€ldrar i kommunen, genom att inte frĂ„n början vara tydlig med vilka skolor han avser att lĂ€gga ner.  NedlĂ€ggningarna skulle ju enligt Billtorp inte ha ekonomiska skĂ€l utan vara orsakade av bristande kvalitet pĂ„ skolorna pĂ„ landsbygden. En bristande kvalitet som ska gĂ„ att utlĂ€sa i verksamhetsberĂ€ttelserna.

Dock mÄste en kvalitetshöjning ha skett pÄ skolorna pÄ landsbygden, eftersom de inte lÀngre Àr nedlÀggningshotade. LÀtt misstÀnka att Billtorps svÀngning i frÄgan kan ha haft nÄgot att göra med det massiva och imponerade arbete förÀldrarna och alla andra som skulle ha pÄverkats av nedlÀggningarna gjort, genom att de drivit ett informations- och opinionsarbete mot majoriteten.

Att kommunen behöver en genomgĂ„ng av sin skolstruktur, med tanke pĂ„ minskande barnaskaror, Ă€r vi överens om. Att kvaliteten i skolorna Ă€r viktigt Ă€r vi ocksĂ„ överens om. Att skylla pĂ„ att det inte Ă€r politiken som pekat ut skolor som nedlĂ€ggningshotade, utan att det Ă€r tjĂ€nstemannen, Ă€r ju bara ett tecken pĂ„ ett dĂ„ligt ledarskap frĂ„n den ansvarige politikern. 

SjĂ€lvklart ska tjĂ€nstemĂ€nnen utreda för- och nackdelar med olika Ă„tgĂ€rder, vilket dock inte verkar nödvĂ€ndigt gĂ€llande strukturbidraget som Billtorp nĂ€mner i sin text, dĂ€r verkar han ha bildat sig en uppfattning innan han ens sett utredningen.  

VÄra barn samt deras förÀldrar förtjÀnar inte all denna oro som de fÄtt uppleva denna höst, en oro som uppkommit pÄ grund av dÄligt politiskt ledarskap. Det hade varit klÀdsamt om Billtorp uppvisat en större insikt i att det Àr han som högst ansvarig för att sprida denna oro, inte de av oss som hela tiden kritiserat nedlÀggningsplanerna pÄ landsbygden.